MID 2019 RPS Procurement Process

Contact Information

Resource Planning and Development
2019 RPS Procurement
P.O. Box 4060
Modesto, CA 95350

E-mail: MID_RPS_Procurement

REQUEST FOR OFFERS TO MEET THE MODESTO IRRIGATION DISTRICT'S RENEWABLE PORTFOLIO STANDARD

The Modesto Irrigation District is soliciting proposals for the purpose of evaluating renewable resources for clean, sustainable energy in order to meet the District’s Renewable Energy Portfolio Standard (RPS) needs.

MID seeks resources that are 10 to 50 MW in size and are California Energy Commission certifiable as Eligible Renewable Energy Resources. Please refer to Request For Offers document below for details.

Notices

Note: Deadline for expressing interest for participation in this process has been extended to 5:00 p.m., Friday, April 5th, 2019.

Questions /Answers and Clarifications

Updated: 05/01/2019
  1. The District mentioned on the conference call that it was looking for between 50 - 150 MW of capacity, with a preference for 50 MW. Can the 150 MW come from a single project?
    • Answer: Yes, the 150 MW can come from a single project or multiple projects (minimum project size 10 MW).
  2. Is there a preference for one point of delivery versus another?
    • Answer: The District is entertaining all offers. The point of delivery is only one of the evaluative criteria.
  3. Will the District entertain offers in the Balancing Authority of Northern California (BANC)?
    • Answer: The District is entertaining offers for delivery at the California/Oregon Border (Captain Jack), within the California Independent System Operator, Palo Verde, or within the District's service territory. Offers located within BANC will be considered so long as delivery arrangements to a point of delivery at the District's service territory are made by the Proposer.
  4. Does the District have a preference for whether storage is discharged at a specific time or optimized?
    • Answer: The District will review all offers.
  5. Does the District only seek the output from new projects or will existing projects be considered in this process?
    • Answer: All offers will be considered. The District desires to commence delivery in Q1 of 2023, but will evaluate other offers as well.
  6. Does the District have a preference for the term?
    • Answer: The District would consider a term of 10 to 25 years.
  7. Will a bid fee be required?
    • Answer: There will be no bid fee in this process.
  8. Is there a limit on the number of offers a developer can propose?
    • Answer: There is no limit on the amount of offers a developer can submit.
  9. Should offered prices be submitted under a fixed-price or escalating structure?
    • Answer: The District prefers fixed-price structured proposals.
  10. Would the District consider purchasing and scheduling on transmission that is located outside of its service territory?
    • Answer: For projects located outside of the District’s service territory, the District prefers proposals where the proposer secures all necessary transmission arrangements to the proposed point of delivery. See Request for Offers Parts I.A, II.B, and III.G.
  11. Would the District consider collaborating on storage features to meet the needs of the District using an open book costing approach?
    • Answer: The District prefers fixed-price structured proposals.

Shortlisted Proposers

  • Candela Renewables
  • Consolidated Edison Development